Voorbeeld inleiding 1

Het eerste voorbeeld betreft een inleiding van een artikel over de recessie in Nederland. Dit artikel zou bijvoorbeeld in de krant of op een website gepubliceerd kunnen zijn. Let op: het gaat hier enkel om een voorbeeld, en de genoemde informatie is fictief. Na het voorbeeld wordt deze daaronder toegelicht.

'Nederland is weer in recessie', zeiden de krantenkoppen vorige week. Sommigen zeggen dat die hele recessie allemaal onzin is, anderen komen met oorzaken en feiten die er toch niet om liegen. Eén ding is zeker: we hebben er allemaal last van, of het nu onzin is of niet. De prijzen blijven alsmaar stijgen, en we betalen tegenwoordig over bijna alles belasting. Firma AntiRecessie heeft onderzoek gedaan naar de impact die de recessie heeft op de portemonnee van de consument. Gaan we er ooit nog op vooruit?

Het hierboven getoonde voorbeeld begint met een uitspraak die de lezer direct al nieuwsgierig moet maken. Ook worden er enkele zaken genoemd die vragen kunnen gaan opwekken bij de lezer: wie zeggen er dan dat de recessie onzin is, en wie niet? Wat kwam er uit het genoemde onderzoek? Gáán we er ooit nog op vooruit?

In de inleiding worden dus de zaken kort genoemd die in de volledige tekst voor zouden komen. De lezer kan op deze manier in één opslag zien wat er in het artikel behandeld gaat worden, en zal in de meeste gevallen ook antwoorden vinden op zijn vragen. Ook de aanleiding van het schrijven van het artikel wordt genoemd: het onderzoek.

Dat de inleiding wat kort is, ligt uiteraard aan de lengte van de volledige tekst. Omdat we hier te maken hebben met een artikel uit een krant, zal dit artikel doorgaans niet meer dan twee pagina's bevatten. Vandaar dat de inleiding zelf ook niet zo lang is. Er is overigens niet direct sprake van een vaste verhouding tussen de lengte van de inleiding en de lengte van de volledige tekst. In weinig worden kan men bij het enige artikel het onderwerp wel goed inleiden, en kan dat bij een ander artikel nou juist niet. In weinig woorden kan men ook veel duidelijk maken, en gewoon dezelfde nieuwsgierigheid wekken als dat men met een langere inleiding zou kunnen doen.

Zelf een inleiding schrijven? Bekijk dan de beginpagina of de pagina met tips. Er is ook nog een tweede voorbeeld te vinden op deze website. Bij voorbeeld 2 is er echter een andere insteek: het gaat daar om een inleiding voor een verslag met meerdere hoofdstukken.