Tips

Op de beginpagina van deze website is men inhoudelijk op het schrijven van een inleiding ingegaan. Op deze pagina zijn alle tips kort en duidelijk omschreven, en onder elkaar gezet.

  • De inleiding van een tekst is cruciaal. Maak het interessant voor de lezer, zodat deze de volledige tekst wilt gaan lezen.
  • Zorg voor wat 'open deuren'. Noem een aantal kreten met betrekking tot het besproken onderwerp in de tekst, zonder dat je daar de achtergrond van vertelt. De lezer zal met vragen komen, waardoor deze de tekst zal gaan lezen om antwoorden op die vragen te krijgen.
  • Noem de aanleiding voor het schrijven van de tekst, het artikel of het verslag.
  • Noem kort de achtergrond van het onderwerp. Hierin kun je de aanleiding meenemen.
  • Behandel globaal het onderwerp van je tekst. Ga er niet te inhoudelijk op in. Dit zal de lezer in de tekst zelf uitgebreid kunnen gaan lezen.
  • Noem geen antwoorden of uitkomsten die de lezer eigenlijk pas in de tekst zelf te weten hoeft te komen. Wanneer je dit al wel noemt, zal de lezer meestal geen aanleiding meer hebben om de gehele tekst te lezen, daar deze de antwoorden of uitkomsten al weet.
  • Als het om een tekst gaat met meerdere hoofstukken, dan kun je noemen hoe de structuur van het verslag eruit ziet. Hierin kun je dus noemen dat de deelonderwerpen zijn verdeeld in verschillende hoofdstukken. Als je interessante bijlagen hebt bijgevoegd, kun je deze ook in de inleiding noemen.
  • Als het een artikel of korte tekst betreft, eindig dan met een (retorische) vraag. Dit kan als een soort 'cliffhanger' dienen, en de lezer nieuwsgierig maken.

Als extra hulp bij het schrijven van een inleiding, zijn er enkele voorbeelden van inleidingen in deze website opgenomen. Klik hier voor voorbeeld nummer 1, en klik hier voor voorbeeld nummer 2. Deze voorbeelden kunnen worden gebruikt om je na bovenstaande tips een nog beter idee te geven hoe je jouw inleiding gaat schrijven en opbouwen. Meer inhoudelijke informatie omtrent het schrijven van een inleiding is dus op de de beginpagina van deze website te vinden.